CONIX RDBM Architects | BOUWEN AAN VLAANDEREN
17859
single,single-post,postid-17859,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

NIEUWS

BOUWEN AAN VLAANDEREN

22 jan 2019
zurenborg-poort-slider-5

Zurenborg Poort: art deco, art nouveau en hedendaags comfort

Langs de Antwerpse Plantin en Moretuslei maakt een grauw kantoorgebouw uit de jaren 80 binnenkort plaats voor een nieuw appartementsblok met alle nodige hedendaagse comforttechnieken. Het complex heeft echter een vormgeving die naadloos aansluit bij de historische gebouwen in de omgeving.

De Plantin en Moretuslei is een belangrijke invalsweg naar de kernstad. Hij volgt het tracé van de voormalige Herentalse Vaart, die Antwerpen eeuwenlang voorzag van drinkbaar water. Na de overwelving van dit kanaal verrezen er riante woningen voor de gegoede Antwerpse burgerij. Aanvankelijk werden deze opgetrokken in neostijlen en art nouveau, later in art deco. Na de Tweede Wereldoorlog werden de monumentale gebouwen helaas verwaarloosd of vervangen door gebouwen voor praktisch gebruik, zonder veel interesse voor hun esthetische kwaliteiten.

Inspiratie
Met Zurenborg Poort kiest Antonissen Development Group duidelijk weer voor uitstraling. De vormentaal in het ontwerp van CONIX RBDM Architects verwijst naar de beste art-decoconstructies, maar is qua kleur- en materiaalgebruik geïnspireerd op de art nouveau (groene geglazuurde baksteen, natuurstenen plint, lichtkleurige baksteen en subtiel gouden details), meer bepaald op het bekende gebouw De Lente (1899) in de achterliggende Zurenborgwijk.

Nieuwbouw noodzakelijk
Het complex zal acht bovengrondse niveaus tellen, waarvan de eerste twee hoofdzakelijk worden ingevuld met handelszaken en kantoren. Hogerop voorziet Antonissen 71 appartementen met één tot drie slaapkamers. Zijwaarts loopt de hoogbouw over in vier grondgebonden woningen. Het strippen en renoveren van het bestaande gebouw bleek geen alternatief voor nieuwbouw, omdat dit onvoldoende parking zou opleveren. Alleen het uitgraven van een drie niveaus diepe parkeerkelder kon daarvoor zorgen…

 

LEES het artikel.