CONIX RDBM Architects | PUBLICATIE IN NOOK
CONIX RDBM Archictects, rusthuis, woonzorgcentrum verlichting, health care, maison de repos, architecture, Lint, architectuur, woonzorgcentrum
17727
single,single-post,postid-17727,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

NIEUWS

PUBLICATIE IN NOOK

10 jan 2019
cover NOOK

Licht tegen dementie

Onderzoek toont aan dat veel licht goed is voor ouderen. Daarom overgoot architectenbureau CONIX RDBM Architects het ontwerp voor het nieuwe Woonzorgcentrum Zonnestraal in het Vlaamse Lint met licht. “Oudere mensen capteren minder licht wat de voorgang van dementie versnelt. Met ons ontwerp gaan we dat tegen”, zegt architect Frederik Jacobs.

Woonzorgcentrum Zonnestraal, ontworpen door architectenbureau CONIX RDBM Architects, bevindt zich in de Vlaamse gemeente Lint op een steenworp afstand van het dorpscentrum met winkeltjes en cafés. Frederik Jacobs stond aan het hoofd van het project. Samen met Karen Van Nuffelen, die instond voor de technische tekeningen en het interieur, en werfarchitect Kristof Gebruers. Het woonzorgcentrum werd in 2018 opgeleverd. “Het ontwerp gaat al jaren terug”, vertelt de architect. “In 2013-2014 zijn we gestart met bouwen, maar het plan dateert van daarvoor. Het is een project van lange adem geweest”. Omdat ze ervoor kozen om het nieuwe woonzorgcentrum niet op een afgelegen campus te bouwen, maar op de locatie van het verouderde pand dichtbij het centrum, moest er gefaseerd gebouwd worden. Zo konden de bewoners blijven, terwijl het nieuwe gebouw werd neergezet. “Dat kostte wat meer, maar helpt echt bij de integratie van bewoners in de gemeenschap. Als ze dat nog kunnen, zijn ze binnen vijf minuten in het centrum waar ze iets kunnen gaan drinken.” …

LEES het artikel.