CONIX RDBM Architects | CIRCUBUILD AWARD
CIRCUBUILD award, circubuild.BE, MULTI, award, CONIX RDBM Architects, circularity, office
19775
single,single-post,postid-19775,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

NIEUWS

CIRCUBUILD AWARD

21 okt 2022
circubuild AWARD Tomas Ooms

Valérie Vermandel (Whitewood) geeft Circubuild-award door aan Tomas Ooms (Studio Tuin en Wereld)

Valérie Vermandel van Whitewood besloot de Circubuild-award door te geven aan Tomas Ooms van Studio Tuin en Wereld. De twee werkten samen aan het MULTI-project en daarin was Tomas volgens Valérie een van de voortrekkers in het volharden in de circulaire ambities. “Op juridisch vlak dienen er wel nog verschillende bakens verzet om circulair bouwen helemaal te faciliteren”, moest Valérie ook niet lang nadenken over een antwoord op de vraag wat vandaag voor haar nog het grootste struikelblok is in de transitie naar een circulaire bouwsector.

“De wens van Whitewood om in het MULTI-project, de reconversie van de Brusselse Brouckèretoren tot een gebouw met een gemengd programma met publieke meerwaarde, hoog in te zetten op circulair bouwen en meer bepaald op maximaal hergebruik zowel van materialen uit het gebouw zelf als van elders, was niet zomaar eventjes simpel te vertalen naar een renovatieontwerp”, begon Valérie Vermandel te vertellen waarom ze voor Tomas Ooms koos als nieuwe laureaat van de Circubuild-award. “Het gebouw moest onze toekomstige huurders immers hoogkwalitatieve ruimte bieden en de focus op hergebruik mocht niets afdoen aan dat doel. Dat is toch nog een ander verhaal dan pakweg een jeugdhuis of chirlokaal circulair verbouwen.”

Het MULTI-project is vandaag op een huurder na opgeleverd en maakte zijn circulaire ambities zeker waar, al wil Valérie ook niet spreken over een foutloos proces. “Het is onvermijdelijk dat niet alle circulaire ingrepen die je beoogt bewaarheid worden”, was ze pragmatisch. “Zo was het geen fijne vaststelling om tijdens een bezoek aan de werf vast te stellen dat enkele profielen die we wilden hergebruiken, onherroepelijk geplooid bleken te zijn, waren branddeuren uit de Brusselse WTC-torens die we wilden hergebruiken uiteindelijk toch te klein en bleek het in volle coronacrisis logistiek onmogelijk om de 30.000 vierkante meter verhoogde vloeren uit andere projecten te recupereren. Door de pandemie waren er ook te weinig handen om het gewenste aantal ander materiaal te demonteren uit andere gebouwen, waardoor voor sommige zaken toch voor nieuwbouw werd gekozen – verschillende huurders hadden immers al ingetekend en we zaten dus met een strakke timing waar weinig speling op zat.”

Het was volgens Valérie vooral in die momenten dat zij en haar collega’s bij Whitewood veel hadden aan Tomas, toen projectverantwoordelijke bij CONIX RDBM Architects. “Bij elke ontgoocheling kwam hij wel met een circulair alternatief of benadrukte hij wat we uit de tegenslag konden leren. En bracht hij weer de vlam in de pan door te stellen dat we dan maar elders in het bouwproces het onderste uit de circulaire kan moesten halen. Dat bleken nooit loze woorden en zijn positivisme werkte echt aanstekelijk.” …

 

Lees het hele artikel, klik hier.